Μακεδονικός Κοζάνης: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το επιμορφωτικό σεμινάριο ΚΑΡΠΑΣ , χρήση απινιδωτή και αντιμετώπιση πνιγμονής



Τη Δευτέρα  15 Ιανουαρίου το απόγευμα στα γραφεία της ΕΠΣ Κοζάνης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το ΕΚΑΒ Κοζάνης  επιμορφωτικό σεμινάριο, καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης , χρήσης αυτόματου απινιδωτή και αντιμετώπιση πνιγμονής 

Την οργάνωση του σεμιναρίου επιμελήθηκε ο Μακεδονικός Κοζάνης σε συνεργασία με την ΕΠΣ Κοζάνης .Το σεμινάριο παρακολούθησαν αρκετοί  παράγοντες , προπονητές, αθλητές αλλά και γονείς νεαρών  αθλητών 

Από τους επιμορφωτές του ΕΚΑΒ τέθηκε  ότι η καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR ή ΚΑΡΠΑ) είναι μια τεχνική Α’ Βοηθειών που είναι πολύ χρήσιμη για τη επιβίωση του θύματος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κατά τις οποίες έχει σταματήσει η αναπνοή ή ο καρδιακός παλμός.

Η ΚΑΡΠΑ αποτελείται από δύο βασικές ενέργειες: τις θωρακικές συμπιέσεις  (για να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν η κυκλοφορία του αίματος) και τις εμφυσήσεις διάσωσης (για να μεταφερθεί οξυγόνο στους πνεύμονες).

Από τους επιμορφωτές τονίστηκε ιδιαίτερα ότι: ΚΑΡΠΑ κάνουμε όταν το θύμα ΔΕΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ και αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε με τρεις τρόπους, ΒΛΕΠΩ εάν υπάρχει κίνηση του θώρακα, ΑΚΟΥΩ για ήχους αναπνοής, σκύβοντας κοντά στο στόμα του θύματος, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ την αναπνοή του στο μάγουλό μου και 10 δευτερόλεπτα αρκούν για να αποφασίσετε ότι το θύμα δεν αναπνέει. ΔΡΑΣΤΕ ΑΜΕΣΑ!!!

Πριν από την παροχή ΚΑΡΠΑ: Ελέγξτε την τοποθεσία ώστε να διασφαλίσετε την δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια του ανθρώπου που θέλετε να βοηθήσετε. Πιέστε το άτομο στον ώμο αν φαίνεται αναίσθητο και φωνάξτε “Είστε εντάξει;” για να βεβαιωθείτε αν έχει τις αισθήσεις του. Σε τροχαίο ή πτώση από ύψος, κουνάμε μόνο το χέρι, όχι τους ώμους για να ελέγξουμε την συνείδηση.

Καλέστε το 166 αμέσως για βοήθεια αν είστε μόνος ή ζητήστε από έναν παρευρισκόμενο να το καλέσει. Στη συνέχεια στείλτε κάποιον να βρει απινιδωτή. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμος απινιδωτής (ο οποίος έχει πάντα προφορικές οδηγίες) παραμείνετε με το θύμα και ξεκινήστε την παροχή βοήθειας ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων σας. Προσέξτε, για ενήλικα, τηλεφωνήστε πρώτα στο 166 και μετά αρχίστε CPR. Για παιδί κάτω των 8 ετών, πρώτα κάντε ένα λεπτό τουλάχιστον CPR και μετά ειδοποιήστε το 166.

Ελέγξτε για αναπνοή όπως είπαμε πριν. Ακούστε προσεκτικά κοντά στο στόμα, δείτε τον θώρακα αν ανεβοκατεβαίνει , αισθανθείτε αν υπάρχει αναπνοή για 10 δευτερόλεπτα. (Οι περιστασιακοί ήχοι εξαερισμού δεν εξισώνουν την αναπνοή.) Εάν δεν υπάρχει ένδειξη αναπνοής, ξεκινήστε την διαδικασία ανάνηψης.

Κάντε 30 εξωτερικές θωρακικές συμπιέσεις (μαλάξεις) και δύο αναπνοές (1 κύκλος).

Οι άνθρωποι του αθλητισμού και όχι μόνο  που συμμετείχαν στην παραπάνω επιμόρφωση, ευχαριστούν το ΕΚΑΒ και τους επιμορφωτές κα Καλλίνα Ζυγούρη και κ. Θωμά Σαραφίδη   και τους συγχαίρουν για το έργο τους.














Σχόλια